J

Zwemprothese voor Jayley

Jayley Krewinkel
Closed You can't donate anymore
from €5,950 (81%)

Jayley is een levendig en vrolijk meisje van 4 jaar. Zij houdt van rennen, klauteren en spelen, net zoals haar tweelingzus Cyenna en haar vriendjes van school. En net zoals alle meisjes van 4 begint Jayley binnenkort met zwemles. Leuk om te doen en ook heel belangrijk natuurlijk, dat Jayley leert om te zwemmen. Voor haar verdere ontwikkeling en voor haar veiligheid, gezien de vele grachten, meren en sloten.

Maar: Jayley is geboren met een lichamelijke uitdaging en draagt daarom een prothese. En helaas is de prothese, die Jayley van haar verzerkering vergoed krijgt, niet geschikt om mee te zwemmen. Jayleys ouders leggen zich hier niet bij neer, maar een bezwaarprocedure duurt lang. En in de tussentijd wil Jayley wel naar zwemles kunnen gaan. Daarom hebben Jayleys ouders deze crowdfunding gestart: geld inzamelen voor de Mentelity Foundation, zodat Jayley en ook andere kinderen met een lichamelijke uitdaging kunnen gaan zwemmen. Help jij mee met de financiering van de zwemprothese?

 

Het verhaal van Jayley:

Jayley werd op 15 april 2018 samen met haar tweelingzusje Cyenna geboren. Al bij de twintigwekenecho was duidelijk dat er iets mis was met haar linkerbeen. Een vlies in het vruchtwater zat om haar been, waardoor het werd afgekneld. Er was een breuk te zien, maar pas na de geboorte werd duidelijk wat er precies aan de hand was. Jayley had wel een linkervoet, met vijf tenen, maar de botten waren niet ontwikkeld. Ouders Denice en Desley besluiten na allerlei onderzoeken en op advies van een Amerikaanse arts dat amputatie het beste is. Geen makkelijke keuze.

Ondertussen heeft Jayley leren lopen op een prothese. De prothese voor dagelijks gebruik, die de verzekering vergoed, was in het begin prima. "Maar na een tijdje ging het toch niet helemaal lekker met die prothese”, blikt vader Desley Krewinkel terug. “Ze liep gewoon niet goed, had snel pijn aan haar stomp. Als ouders wil je het maximale voor je kind, je wilt niet dat ze op welke manier ook beperkt wordt. En dat was ze met die prothese dus wel. En dus bleven we verder zoeken. Zo kwamen we bij de Mentelity Foundation terecht, met het verhaal over de JUMP prothese. Dat vonden we erg interessant, dus hebben we gelijk gebeld. Niet veel later waren we bij prothesemaker Frank Jol. Dat was in een klap een enorme verandering. Sowieso: Jayley had nog nooit iemand met een beenprothese gezien en toen we bij Frank waren, was Team Para Atletiek daar aan het trainen. Dat zijn ineens heel veel beenprotheses bij elkaar. Ze leefde helemaal op, vond het geweldig. Ze liep alleen maar te lachen, alsof ze ineens besefte dat ze niet de enige is.”

Inmiddels heeft Jayley via de Mentelity Foundation een nieuwe prothese gekregen, waarmee zij bijna alles kan, wat zij maar wil: rennen, trampoline springen, spelen op het schoolplein. Maar net zoals kinderen met gezonde benen niet gaan zwemmen met hun hardloopschoenen, heeft ook Jayley een andere prothese nodig om veilig naar en door het water te kunnen lopen en om te kunnen leren zwemmen. De zorgverzerkering vindt, dat dat met de standaard prothese zou moeten kunnen. Maar dat is in de praktijk niet mogelijk. Een zwemprothese heeft een andere vorm en is gemaakt van licht materiaal, zodat zij niet door een te zware prothese onder water wordt getrokken. Daarom zijn wij deze crowdfunding gestart - om geld in te zamelen zodat Jayely straks met de juiste prothese kan leren zwemmen, net als alle andere kinderen van haar leeftijd. Wij als ouders willen alvast iedereen ontzettend bedanken die hier een bijdrage aan wil leveren!

View all
€5 22-01-2024 | 16:32
€1,000 11-12-2022 | 09:58
€5 05-12-2022 | 08:21
€20 30-08-2022 | 22:27
€5 30-08-2022 | 22:05